LogoTitle
پیمایش کامل خط الراس دنا- تیر ماه 1402
شــرح بـرنـامـــه پیمایش کامل خط الراس دنا- تیر ماه 1402


پیمایش خط­الرأس کامل دنا

 

 در تیرماه 1402، در قالب یک تیم ۴ نفره از باشگاه کوهیاران پارس شیراز، طی یک برنامه از پیش تعیین شده، تصمیم به پیمایش خط­ الرأس کامل دنا گرفته می­ شود. ساعت 15 روز جمعه 23 تیرماه، شیراز را به مقصد روستای میمند یاسوج، در غرب رشته­ کوه دنا ترک کرده، پس از یک سفر کوتاه سه ساعته، با رسیدن به پاسگاه محیط­ بانی میمند، حرکت خود را آغاز نموده، تا با یک کوه ­پیمایی یک ساعته، محلی را برای شب ­مانی در دره شنبلیله ­دون برگزینیم.

 

* شنبه 24 تیر 1402

ساعت ۴:۴۵ پا در راه می ­نهیم. مسیر انتخابی ما از طریق تنگ شنبلیله ­دون و سپس تنگ میشک­شور کوچک و بزرگ، که در منطقه حفاظت شده دنا واقع گردیده، آغاز و سپس وارد خط­الرأس غربی دنا می­گردد. ابتدای مسیر در کنار رودخانه، و در ادامه، همراه با گذر از برفچال‌های پر شیبی است، که در میان دیواره ­های عظیم، محصور شده­ اند. عمده مسیر، در جهت جنوب شرق ادامه دارد. با رسیدن به یک آبشار، که از دل برفچال­ها بیرون زده، از صخره‌های سمت راست آن تراورس می­کنیم و با چند دست به سنگ کوچک، در ارتفاع ۳۵۵۰ متری، به چمنزاری زیبا با گل­های زرد و بنفش و جویبارهای جاری در آن می­ رسیم، استراحتی کوتاه، جان تازه­ای به ما می­ بخشد. ساعت ۸:۳۰ دقیقه است و تا اینجای مسیر، به دلیل وجود صخره‌ها و دیواره‌های بلند اطراف، در سایه حرکت کرده­ ایم، مهم‌ترین چالش کار تا اینجا، ریزش­های احتمالی سنگ، در قسمت‌های مختلف مسیر می­باشد.

 

 


از اینجا به بعد، مسیر با شیب کمتری ادامه می­یابد و دره، رفته رفته بازتر می­ شود. هنوز نیم ساعت از حرکت مجدد نگذشته که قله­ ی کل­ شور نمایان می­شود. کمی جلوتر در ارتفاع حدود 3650 متر، از چشمه­ ای کوچک، آب تهیه کرده و از طریق یک یال کم ارتفاع که از دره ­ی اصلی منشعب می‌شود، در جهت جنوب به سمت گردنه ی بین قله‌های میشه ­شور و کل­ شور ارتفاع می‌گیریم. حدود یک ساعت و ربع طول می‌کشد تا به گردنه برسیم، کوله­ پشتی‌ها را گذاشته و سبکبار به سمت قلل میشه ­شور بالا و میشه شور پایین که در جهت غرب گردنه قرار دارند حرکت می‌کنیم. مدت زمان رفت و برگشت تا قله‌های میشه­ شور حدود یک ساعت است.

 


پس از صعود قله‌های مزبور در گردنه ناهار می‌خوریم و کمی استراحت می‌کنیم. ساعت ۱۳:۳۰ است، اکنون آماده‌ایم تا قله­ ی کل­ شور را صعود کنیم، در یک شیب تند حدود ۴۵ دقیقه بعد به قله می‌رسیم. کل­ شور دو قله ­ی صخره‌ای نزدیک به هم دارد که قله­ ی غربی، کمی بلندتر است.

مسیر را به سمت جنوب شرق ادامه می‌دهیم تا به گردنه ­ی منتهی به قله­ ی چات­ سبز برسیم. این قسمت از مسیر بسیار پُرچالش و زمان­ گیر است. بیشتر مسیر را دست به سنگ هستیم. درگردنه، از یک برفچال بزرگ تراورس کرده، خود را به زیر قله­ ی چات­ سبز می‌رسانیم. ساعت ۱۶ بر فراز قله­ ی چات ­سبز ایستاده‌ایم و همچنان قله­ ی کل­ قدویس در مقابل ما با زیبایی هرچه تمام‌تر رخ­ نمایی می‌کند.





مسیر همچنان در جهت جنوب شرقی است. خود را به گردنه­ ی کل­ پازنی به ارتفاع ۴۱۷۰ متر می‌رسانیم. از اینجا گردنه­ ی لای­ نخود و محل شب­ مانی پیداست. کمی استراحت می‌کنیم و برای صعود کل­ قدویس آماده می‌شویم. ساعت ۱۷ است، مسیر را به سمت شمال شرقی در یک شیب تند پیش می‌گیریم تا پس از ۳۵ دقیقه به قله­ی 4341 متری کل­ قدویس برسیم. اینجا بلندترین ارتفاعی است که امروز صعود کرده‌ایم. با گرفتن چند عکس یادگاری و دیدن مناظر زیبای اطراف به ویژه منظره­ ی قلل باشکوه دنا که در روزهای آینده قصد صعودشان را داریم، قله را به سمت کل­ شیدا و کل ­بلبل ترک می‌کنیم. از قله ­ی کل ­شیدا عبور کرده و پس از صعود کل­ بلبل، برای فرود به گردنه­ ی لای نخود، با تیغه‌های شرقی آن درگیرمی‌شویم.




ساعت ۱۹ است و ما در حال چادر زدن در گردنه ­ی لای ­نخود هستیم. مکانی مناسب در ارتفاع 3950 متری، در مجاورت چشمه‌ای گوارا و سرسبز با گل‌های خاص و منحصر به فرد خود.

 

* یک­شنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۲

پس از صبحانه و جمع کردن چادر، ساعت ۷ صبح حرکتمان را آغاز می­ کنیم. قله­ ی چال ­وهلی در مقابلمان قرار دارد. یک ساعت و نیم طول می‌کشد تا از طریق یال شمالی، صعودش کنیم. منظره زیبای کاسه ­ی ­خرسان و قلل سر به فلک کشیده غربی و قسمتی از مرکزی در برابر چشمانمان قرار دارد. از یال جنوبی فرود رفته و به سمت کاسه­ ی خرسان حرکت می‌کنیم.




کاسه­ ی خرسان با دیواره ­های بلند جنوبی و دهلیزها و شیب­های تند شمالی، مجموعه‌ای از صخره‌ها، تیغه‌ها و قلل کوچک و بزرگی است که بیش از ۳۹۰۰ متر و کم­تر از ۴۰۰۰ متر ارتفاع دارند و قله­ ی آب سپاه در انتهای کاسه­ ی خرسان با ارتفاع ۴۰9۰ قرار دارد. با صعود آن، به سمت قله­ ی ایستگاه که کمی جلوتر قرار دارد حرکت می‌کنیم تا در ساعت 12:45 بر فراز آن بایستیم. منظره‌ای جدید پیش رویمان گشوده شده است. قله ­ی قلات ­بزی با دیواره های عظیم خود در برابر ما و در جهت شمال قرار دارد. قله­ ی فردای ­قیامت کمی پایین‌تر از ما در جهت شرق دیده می‌شود. قلات­ بزی را دور می‌زنیم تا مسیر مناسبی برای صعودش انتخاب کنیم. زمان کافی برای صعود قلات­بزی و فردای­ قیامت داریم با این حال تصمیم می­ گیریم، صعودشان را به فردا موکول کنیم و اقدام به صعود قله­ ی پوتک که کمی دوردست‌تر قرار دارد کنیم.




 از زیر برفچال‌ها، آب مورد نیاز را فراهم می­ کنیم و قلات ­بزی را کاملاً دور می‌زنیم تا از طریق صخره‌های شرقی آن به سمت گردنه خرسان‌ها پیش رویم. مسیری ریزشی، همراه با چند دست به سنگ کوچک که با احتیاط کامل طی می‌شود. ساعت 15 در گردنه بین خرسان­ غربی و خرسان­ شرقی کوله­ پشتی‌ها را می‌گذاریم و سبکبار مسیر صعود خرسان ­شرقی را در پیش می‌گیریم. از همان ابتدا، مسیر صخره‌ای است بنابراین با احتیاط کامل صعود می کنیم. چون قرار است از همین مسیر بازگردیم، کاملاً به نشانه‌ها توجه داریم تا در صورت تاریکی هوا بتوانیم در مسیریابی از آنها کمک بگیریم. پس از ۴۰ دقیقه به قله­ ی خرسان­ شرقی می‌رسیم و از سمت شمال شرقی آن، در یک مسیر صخره‌ای و پرشیب فرود می‌آییم.

 


در یک مسیر تراورسی در دامنه ­های پرشیب منتهی به قلل فرعی شمالی به سمت گردنه­ ی پوتک در حرکتیم. آفتاب کمرنگ شده و سرما بر منطقه حاکم است. با رسیدن به گردنه­ ی پوتک، بلافاصله به سمت قله حرکت می‌کنیم. پوتک با شیبی تند سنگی یکی از خاص‌ترین قله‌های دناست. ساعت 17:40 است مناظر اطراف از روی قله، فوق العاده زیبا و چشم نوازند. به یاد برنامه‌های زمستانه‌ای می‌افتیم که در زمستان سال 1386 و زمستان سال 1393، در این نقطه، توسط کوهیاران پارس شیراز اجرا شده است. فرود از دیواره جنوبی پوتک به­ ویژه در زمستان، یکی از خاطره انگیزترین قسمت‌های پیمایش خط­ الرأس دنا است...





در بازگشت، قبل از تاریکی هوا مجدداً قله­ ی خرسان­ شرقی را صعود می‌کنیم ولی می‌دانیم در ادامه مسیر به تاریکی می ­خوریم. با احتیاط کامل و با استفاده از طناب حمایت، قسمت‌های پایانی را طی می‌کنیم و خود را شب هنگام به کوله ­پشتی‌ها می‌رسانیم. ساعت ۲۱ داخل چادر هستیم تا یک شب دیگر را بر این بلندای کم­ نظیر سپری کنیم.




* دو­شنبه ۲۶ تیر ۱۴۰۲

پس از صبحانه، ساعت ۷ صبح به قصد صعود قلات­ بزی حرکت می‌کنیم. از دره ­ی شمالی گردنه­ ی  خرسان‌ها، در یک شیب تند پایین می‌رویم تا صخره‌ های خرسان ­غربی را دور بزنیم. بر پیشانی یک برفچال یخ­ زده­ ی پرشیب قرار می‌گیریم تا به سمت غرب، آن را تراورس کنیم و به یال شرقی قلات­ بزی برسیم. انگار عجله‌ای نداریم، بیشتر به مناظر بی‌نظیر اطراف چشم داریم. با حوصله و به آهستگی در نهایت، ساعت ۸:۴۰ به قله می‌رسیم. مناظر اطراف به قدری زیباست که دل­ کندن از این مکان، کمی مشکل است، ولی به هرحال باید مسیر فرود را در پیش گرفت.

به گردنه خرسان‌ها باز می‌گردیم و پس از جمع کردن وسایل از همان مسیری که روز قبل، از زیر دیواره‌های جنوبی خرسان­ غربی و قلات ­بزی تراورس کرده‌ایم، فرود می‌رویم. شیب تندی را جهت رسیدن به چشمه مخملی پوتک در پیش داریم. به موازات دیواره‌های جنوبی خرسان­ شرقی در جهت جنوب شرق فرود می‌رویم و با عبور از بالای تنگ ­پوتک از چشمه ­ی پر آب آن، آب تهیه می‌کنیم و بعد از ناهار، مسیر پرشیب گردنه­ ی لوکوره را به موازات دیواره‌های جنوبی پوتک طی می‌کنیم. با رسیدن به گردنه­ ی لوکوره، فضا عوض می‌شود و منظره‌ای جدید به رویمان گشوده می‌شود. در میان ارتفاعات پیش رو، قله­ ی مورگل، با دیواره‌های عظیمش، چونان خوشه پروین می‌درخشد. قله­ ی لوکوره را در ساعت ۱۵:۳۰ صعود کرده و به سمت قله­ ی کل­ گردل به راه می‌افتیم.





با صعود کل­ گردل، وارد کاسه­ ی خفر شده‌ایم. کاسه­ ی خفر ارتفاعی بالای ۴۰۰۰ متر دارد و کمی طولانی‌تر از کاسه­ ی خرسان است و البته با چالش کمتر. قله­ ی 4265 متری تل­ گردل، در انتهای کاسه­ ی خفر قرار دارد. در ساعت ۱۹ پس از صعود آن به سمت مورگل تغییر جهت می‌دهیم تا به گردنه برسیم و مجدداً مسیر را در جهت جنوب شرق از زیر دیواره‌های جنوبی مورگل تراورس کرده تا به چشمه­ ی زیر مورگل برسیم. تازه هوا تاریک شده که به چشمه می‌رسیم (ساعت ۱۹:۴۰).  همه قمقمه‌ها را پر کرده، ادامه مسیر می‌دهیم تا به محل مورد نظر جهت شب­مانی برسیم. شبی آرام و نسبتا سرد را به صبح می‌رسانیم.

 

* سه­ شنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۲

طبق تصمیم شب گذشته، ابراهیم و اشکان ساعت ۵:۳۰ به سمت قله­ ی مورگل حرکت می‌کنند و رضا و محمد ساعت ۶ به سمت قاش­ مستان (بیژن3) می‌روند. قله­ ی قاش­ مستان در ساعت ۶:۴۵ و  مورگل در ساعت ۷ صعود می‌شوند. تیم قاش مستان ساعت ۷:۴۵ پای چادرها مشغول آماده سازی صبحانه هستند، بچه‌های تیم مورگل ساعت ۸:۱۵ می‌رسند.





 با ادامه­ ی مسیر، ساعت ۹:۵۰ به قله ی بن ­رود می‌رسیم. در پای قزل­ قله، ابراهیم و رضا آماده صعود می‌شوند و محمد و اشکان به سمت تراورس زیر قله ­ی بیژن۲ و صعود بیژن2 حرکت می‌کنند. قزل ­قله در ساعت ۱۱:۳۰ صعود می‌شود. محمد و اشکان ساعت ۱۲:۲۰ به قله­ ی بیژن۲ می‌رسند و پس از فرود، با عبور از قله ­ی کپیری، به سمت بیژن۱ حرکت می‌کنند، تا در ساعت 14:10 به قله برسند. هر دو تیم در شیب جنوبی بیژن1 به هم رسیده ­اند





بعد از صرف ناهار، اشکان و ابراهیم زودتر حرکت می‌کنند تا قله‌های حرا، کرسمی­ غربی و کرسمی­ شرقی را صعود کنند... ساعت ۱۷ همه بر روی قله­ ی حوض ­دال ایستاده‌ایم. با کمی توقف بر روی قله، به سمت سی چانی به راه می‌افتیم تا در ساعت ۱۷:۴۵ به قله­ ی آن برسیم. با توجه به کمبود وقت و احتمال تاریکی هوا از صعود قله­ ی بردآتش صرف­نظر کرده مسیر فرود را به سمت چشمه سی چانی پیش می‌گیریم.






در مسیر با دوست عزیزمان آقای اصغر آصفی (ساکن سی ­سخت) تماس می‌گیریم و جهت رساندن مقداری آذوقه، تنقلات و نوشیدنی هماهنگ می‌کنیم. ساعت ۲۱ بالای گردنه بیژن در حال شام خوردن در چادر هستیم.

 

* چهارشنبه 28 تیر 1402

کمی دیر بیدار می‌شویم و بعد از صبحانه، ساعت ۷:۳۰ حرکت می‌کنیم و پس از سه ساعت خود را به قله­ ی برف­کرمو می‌رسانیم، در ادامه مسیر، اشکان و ابراهیم به سمت قله­ ی نمک حرکت می‌کنند و محمد و رضا به سمت گردنه­ ی نمک در حرکتند، با رسیدن هر دو تیم به گردنه مزبور، راه کل­ خرمن را پیش می‌گیرند. در زیر قله­ ی کل­ خرمن، محمد مشغول آماده سازی ناهار می‌شود و رضا جهت تامین آب از زیر برفچال‌ها کمی پایین‌تر می‌رود، ابراهیم و اشکان ساعت ۱۵ بر فراز کل­ خرمن می­ ایستند.





در ادامه به گردنه­ ی نول می‌رسیم. در طول مسیر، زمانی را صرف عکس برداری و بررسی دهلیزهای منتهی به نول­ جنوبی می­ کنیم که از اینجا منظره‌ای بس بدیع دارد. پس از گردنه، خود را در تیغه‌های این قسمت از خط ­الرأس می‌یابیم. مسیری پرچالش، زمان­ گیر و در عین حال دل چسب. با تراورس از زیر دیواره‌های جنوبی نول­ شمالی، به سمت کاسه­ ی نول، ارتفاع می‌گیریم. با تامین آب از زیر برفچال‌های این قسمت از مسیر، خیالمان از بابت آب مورد نیاز فردا راحت می‌شود.





به گردنه­ ی بین قله ­های نول­ شمالی و نول جنوبی در کاسه ­ی نول رسیده‌ایم. هنوز زمان کافی برای صعود نول­ شمالی داریم اما تصمیم داریم این قله را همزمان با طلوع خورشید صعود کنیم. ساعت ۱۹:۳۰ کمپ زده‌ایم تا آخرین شب­مانی را بر بلندای شرقی دنا داشته باشیم.

 

* پنج شنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۲

ساعت ۵:0۵ دقیقه صبح است و ما بر فراز قله نول ­شمالی، در یک هوای سرد، منتظر طلوع خورشید هستیم. بیست دقیقه پیش از پای چادر که درست در سمت جنوب قله قرار دارد، راه افتاده‌ایم. قله­ ی کل­ خرمن در غرب، پازن­ پیر در شرق و دشت‌های شمالی دنا که از اینجا مانند نقشه‌های هوایی دیده می‌شوند، منظره‌ای بس بدیع به وجود آورده ­اند که بی‌اختیار لب هر بیننده‌ای را به ستایش خالق توانایش می‌گشاید.

قله‌های نول ­جنوبی و قاش سرخ را پیش رو داریم. این قسمت از خط­ الرأس، فوق ­العاده زیبا و سرسبز است. با صعود آنها به پای قله ­ی تاپو می‌رسیم و مسیر پرشیبش را در پیش می‌گیریم تا در ساعت ۱۰:۳۰، بر بلندای4090 متری­ش بایستیم. سمت دیگر قله را جهت فرود برمی­ گزینیم. از یک قله­ ی فرعی عبور می‌کنیم تا به قله­ ی­ صخره‌ای رمبسه برسیم. از زیر برفچال‌های غربی آن آب تهیه می‌کنیم و شیب تندش را صعود می‌کنیم. ساعت ۱۳:۲۰ بر فراز رمبسه ایستاده‌ایم. کمی پایین‌تر از قله، ناهار می‌خوریم و کمی استراحت می‌کنیم. قله­ ی پازن­پیر آخرین قله‌ای است که قصد صعودش را داریم به سمت گردنه­ ی بین رمبسه و پازن پیر فرود می‌رویم. کوله‌پشتی­هایمان را می­ گذاریم تا سبک بار صعود کنیم. ۴۰ دقیقه بعد در ساعت ۱۵ پا به قله­ ی پازن پیر می‌نهیم. بیشتر نگاه‌هایمان به سوی شمال­ غرب، درست جایی که آخرین قله­ های غربی دنا بویژه قله ­ی قدویس قرار دارد، معطوف است. قله‌ای که پنج روز پیش صعود کرده‌ایم و اکنون به صورت هاله‌ای کمرنگ دیده می‌شود





مسیر فرودمان از طریق تنگ­ رمبسه است. دره­ ای پُر برف که بین قله ­های پازن پیر و تاپو به سمت شمال پایین می­ رود و قله­ ی رمبسه در جنوب آن، سر به سینه آسمان دارد. ساعت ۱۸:۳۰ خود را به چشمه ملکی می‌رسانیم و ساعت ۲۰ ، پس از 124 کیلومتر پیمایش، سوار نیسان در حال عزیمت به روستای نُقُل پادنا هستیم.

ساعاتی بعد در پیچ و خم جاده یاسوج - شیراز در حرکتیم.

اعضای شرکت کننده: رضا کریمی (سرپرست) محمد نامجو (مسئول فنی) ابراهیم نامجو اشکان واقفی


اعضا شرکت کننده

رضا کریمی - محمد نامجو - ابراهیم نامجو - اشکان واقفی -

سایر گزارش برنامه را ببنید